Huidoneffenheden

Huidoneffenheden

Het is vaak niet bekend hoe bepaalde huidoneffenheden ontstaan, al licht het er natuurlijk aan van welke huidoneffenheden u last heeft. Met name over het ontstaan van steelwratjes en ouderdomswratten tast men nog in het duister. Wel wordt gedacht dat genetische aanleg, leeftijd, hormonen, schuring van kleding, overgewicht, contact met sieraden of een slecht genezen wondje een rol kunnen spelen bij het ontstaan van steelwratjes. Bij het ontstaan van ouderdomswratten bestaat alleen de indruk dat mensen die in het verleden relatief veel zijn blootgesteld aan de zon, een grotere kans hebben op het ontwikkelen van ouderdomswratten dan andere mensen.
Over dermatosis papulosa nigra weten we alleen dat er waarschijnlijk een erfelijke factor meespeelt bij  mensen met een heftige vorm van deze aandoening.

Over gerstkorrels is veel meer bekend. Een gerstkorrel is een harde wit korreltje die net onder de huid zit. De holte vult zich met hard geworden talg ( huidsmeer), waardoor een verstopping van de talgklier ontstaat. Gerstkorrels zijn onschuldig en verdwijnen vaak vanzelf weer.

Op de huid kunnen verschillende oneffenheden aanwezig zijn, zoals steelwratjes, ouderdomswratjes en gerstekorrels.


Steelwratjes

Steelwratjes zijn goedaardige huidaanhangsels die ook wel fibromen worden genoemd. Deze komen meestal voor in de hals en in lichaamsplooien zoals de oksels en liezen. Er zijn verschillende vormen van steelwratjes, namelijk plat of gesteeld, licht of donker van kleur.  Dermatosis Papulosa Nigra: steelwratjes in het gelaat bij donkere huidtypes.


Ouderdomswratjes

Deze goedaardige wratachtige plekjes worden ook wel verruca seborhoica genoemd. Meestal is er sprake van verheven plekjes die geel-bruin, grijs of donkerbruin/zwart van kleur zijn. Een exacte oorzaak voor het ontstaan van de ouderdomswratjes is niet bekend, echter kan veelvuldige blootstelling aan de zon leiden tot het ontstaan van deze huidoneffenheden. De voorkeurslocaties zijn dan ook zonbeschenen delen, zoals het gezicht en het decolleté.


Gerstekorrels

Gerstekorrels zijn witte bultjes onder de huid, die lijken op puistjes. Deze huidoneffenheden worden ook wel milia genoemd. Door een opeenhoping van dode huidcellen en talg ontstaan er verharde propjes onder de huid die niet uitgedrukt kunnen zoals een puistje. Gerstekorrels ontstaan meestal in het gebied rondom de ogen.


Boek je behandeling tegen huidoneffenheden

Laat je huidoneffenheden behandelen.Boek nu een behandeling en als huidspecialiste geef ik je na een intake en huidanalyse een persoonlijk advies voor de beste behandeling voor jouw huid.

Omdat geen enkele huid hetzelfde is, starten wij de behandeling altijd met een informatief gesprek waarin we de huid allereerst grondig inspecteren en een behandeladvies opstellen. Je zit nergens aan vast: na het gesprek heb je de keuze met de behandeling te starten.
Ja, ik wil mijn huidoneffenheden laten behandelen