Steelwratjes

  • Kom je maar ‘niet’ van je steelwratjes af?

  • Wil je van ‘deze’ steelwratjes af?

Steelwratjes. Het verwijderen van ontsierende huidaandoeningen middels coagulatie. Wat is coagulatie? Hieronder verstaan we het bewerken van de huid met een klein naaldje dat warm wordt. Hiermee worden de ontsierende plekjes op de huid weggebrand.

Over het algemeen is deze verwijderingsmethode goed te verdragen zonder het gebruik van een verdoving. Eventuele pijn kunt je voorkomen door bij de huisarts een tube verdovingscrème te bestellen. Een halfuur voordat de behandeling plaatsvindt, breng je een dikke laag crème aan op de te behandelen plekjes. Je kunt dit afdekken met plasticfolie.

Hoe ontstaan steelwratjes?

Het is vooralsnog onduidelijk hoe ze precies ontstaan, maar wrijving van de huid lijkt de belangrijkste oorzaak te zijn. Steelwratjes vormen zich namelijk vooral op plekken waar wrijving van de huid het mest frequent is, namelijk de huidplooien van het halsgebied, de oksel, de oogleden, de romp en de liezen. Steelwratjes ontstaan tevens op plaatsen waar de huid veelvuldig tegen kleding aan wordt gewreven.

Logischerwijs wordt het risico op het krijgen van steelwratjes hoger naarmate je meer huidplooien hebt. Zoals wanneer je ouder wordt of overgewicht ontwikkelt, wat hierdoor beide risicofactoren zijn. Hormonale veranderingen lijken ook een rol te spelen, aangezien steelwratjes (met name in de hals) vaak toenemen tijdens de zwangerschap en er vaak niet meer steelwratjes ontstaan zodra vrouwen in de overgang zijn geweest.

Steelwratjes zijn niet besmettelijk!

Steelwratjes zijn gerelateerd aan tal van aandoeningen, zoals het metabolisch syndroom, insulineresistentie en diabetes, darmpoliepen, atherosclerose, de ziekte van Crohn en het human papillomavirus, maar causale verbanden hiertussen zijn niet aangetoond (Leavitt et al., 1883; Kahana et al., 1986; Erdoğan et al., 2005; Gupta et al., 2008; Sari et al., 2010)!

Steelwratjes weg laten halen

In sommige gevallen vallen steelwratjes (waarschijnlijk ook door wrijving) na een tijdje van de huid, maar de meeste blijven bestaan zodra ze zich eenmaal gevormd hebben. Ze vormen geen bedreiging voor de gezondheid, waardoor er medisch gezien dus geen reden is om ze te behandelen of verwijderen. Maar ja, cosmetisch storend zijn ze natuurlijk wél, vooral op plaatsen waar ze goed zichtbaar zijn zoals de oogleden en de hals. Daarnaast kunnen ze soms ook behoorlijk irriteren bij het maken van bewegingen.

Omdat geen enkele huid hetzelfde is, starten wij de behandeling altijd met een informatief gesprek waarin we de huid allereerst grondig inspecteren en een behandeladvies opstellen. Je zit nergens aan vast: na het gesprek heb je de keuze met de behandeling te starten. Klik voor het “direct” maken van een afspraak op de button.


Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Studio Marie-Louise
Average rating:  
 0 reviews