Definitief ontharen met Laser of IPL?

Definitief ontharen met Laser of IPL?

userfiles--Blogs--laser of ipl 600 x 315

Ontharen blijft populair. Je wilt geen zorgen hebben over ‘berenpootjes’ of een ‘tapijtje’ in de schaamstreek. Als je definitief glad wil zijn, zonder zorgen, zijn scheren, harsen of de ontharingscrème toch echt niet voldoende. Dan wordt het een behandeling met de laser of IPL.

Het lijkt ideaal, want na een tijdje ben je volledig van je haren verlost. Maar…wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Ook in de portemonnee. Laser en IPL zijn uitstekende methoden om definitief van ongewenste haargroei af te komen, maar er hangt wel een prijskaartje aan.  De kosten zitten ‘m vaak nog niet eens zozeer in de behandeling op zich, maar in het feit dat de behandeling meerdere keren herhaald moet worden. Heb je de prijs voor een laser- of IPL-behandeling in kaart, dan moet je deze dus met ongeveer 8 tot 10 keer vermenigvuldigen om een idee te krijgen van het totale kostenplaatje.

Uiteraard is de ene laser- of IPL-behandeling de andere niet, dus ook niet financieel. Wie zijn of haar (onder)rug laat behandelen, is nu eenmaal veel meer geld kwijt dan diegene die gaat voor een haarloze bovenlip. Voor een bovenlip van een beetje normaal formaat betaal je in de regel tussen de 25 en de 50 euro per behandeling. Grotere oppervlaktes, zoals benen, ruggen en de borstkas, zijn een heel stuk prijziger. Voor een béétje been betaal je al gauw tussen de 200 en 250 euro: per been, dus. En per behandeling. IPL behandelingen zijn over het algemeen iets goedkoper dan laserbehandelingen, maar je hebt wel weer meer behandelingen nodig (laser gemiddeld 6, IPL gemiddeld tot wel 10).

Laser of IPL, wat is het verschil?
Zowel bij Laser als bij IPL ontharen wordt er gebruik gemaakt van een techniek waarbij lichtenergie wordt omgezet om haarzakjes kapot te maken, zodat er geen haar meer uit kan groeien. Er is echter wel een verschil tussen de twee methodes. Bij laser wordt er gebruik gemaakt van licht van één golflengte (één kleur). Bij IPL gebruikt men verschillende licht golflengtes (meerdere kleuren). De enige overeenkomst tussen Laser en IPL ontharen is dat bij beiden het haarzakje wordt beschadigd. De laser zendt echter een dunne, sterke straal door de huid. En dat terwijl bij IPL het apparaat de lichtenergie met golven (gepulseerd) afgeeft.

Er is niet één behandeling die in alle gevallen het beste resultaat geeft. Welke behandeling het beste resultaat geeft is vooral afhankelijk van de voorkeur van de behandelaar.
• Ontharen met laser is met name geschikt voor mensen met een lichte huid en donkere haren. De ontwikkelingen volgen elkaar echter in rap tempo op, waardoor steeds meer beauty instituten en klinieken beschikken over laserapparaten die goed gebruikt kunnen worden op een donkere huid.
• Ontharen met IPL is in de regel minder effectief dan ontharen met laser. Hierdoor zijn vaak veel meer behandelingen nodig. De voordelen van een behandeling met IPL zijn bijvoorbeeld een kortere hersteltijd, een minder ingrijpende behandeling en een lagere prijs. De lagere effectiviteit moet dus tegen deze voordelen worden afgewogen.
• Een combinatie van IPL en Laser. Er zijn behandelaars die een combinatie van beide methodes gebruiken om de beste mix tussen resultaat en bijwerkingen te bereiken.

Het voordeel van IPL is dus dat het nauwelijks zichtbaar is dat je bent behandeld, je hebt geen rode huid en de hersteltijd is korter. Bij laseren is dat wel enkele dagen. Ook is een IPL behandeling duidelijk minder pijnlijk dan een laserbehandeling.