Couperose

Laatst kwam een klant bij mij in de salon enigszins gehaast binnen. Ze was wat aan de late kant en had in een enorm tempo gefietst. En het waaide ook nog eens keihard. Gevolg: een knalrood hoofd en met name vuurrode wangen. Je kunt vinden dat zulke ‘bellefleurenwangen’ er gezond en Hollands uitzien, maar deze dame was er niet blij mee. Het eerste wat ze deed was zich verontschuldigen voor haar rode hoofd. Totaal onnodig natuurlijk. Op haar wangen heeft ze couperose, een veel voorkomende vaatafwijking in het gezicht.

Wat is couperose?

Bij couperose is een netwerkje van kleine rode, soms blauwe bloedvaatjes te zien. Met name op de wangen, maar ook wel op kin, neus en voorhoofd.

Deze vaatjes zijn niet functioneel, want ze dragen niet bij aan het vervoer van het bloed naar het hart. Couperose geeft rode vlekken in het gezicht. Die vlekken zijn in feite een toegenomen aantal kleine bloedvaatjes die bovendien zijn uitgezet. De bloedvaatjes zijn als streepjes of kronkels zichtbaar, het bloed blijft erin achter en de vaatjes schijnen door de huid heen. Als de couperose heel hevig is kan het gezicht er helemaal rood uitzien. De aandoening kan geen kwaad, maar wordt vaak wel als hinderlijk en ontsierend ervaren.

Couperose is dus in feite onschuldig, maar kan ook klachten geven. Bij grote temperatuurverschillen kan het gezicht rood aanlopen en heel warm worden.

Bij couperose speelt met name erfelijke aanleg een rol: de sterkte van de vaatwanden is erfelijk bepaald. Een echte oorzaak, waarom de één couperose krijgt en de ander niet, is er niet te geven. Wel is veelvuldig zonlicht een risicofactor om couperose te ontwikkelen, zeker als je een licht huidtype hebt.

Is couperose te behandelen?

Jazeker, couperose is met lasertechniek te behandelen. De behandeling wordt uitgevoerd met een zeer veilige laser. Na de behandeling treedt er een lichte roodheid en zwelling op, deze verdwijnt na enkele uren tot een dag. Soms is er sprake van een algehele of gedeeltelijke verkleuring van de huid: de huid kan lichter (hypopigmentatie) of donkerder (hyperpigmentatie) worden. Deze kleurverandering is meestal tijdelijk en verdwijnt na verloop van tijd weer. Voor behandeling van couperose zijn meerdere laserbehandelingen noodzakelijk.

Laserbehandeling van couperose wordt als een cosmetische behandeling gezien en niet als medisch noodzakelijk. De behandeling wordt over het algemeen dan ook niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar. Er is wel speciale make-up op de markt die de rode kleur neutraliseert en onder een normale make-up gedragen kan worden.

Gratis Consult

Omdat geen enkele huid hetzelfde is, starten wij de behandeling van acne altijd met een gratis consult waarin we de huid allereerst grondig inspecteren. Daarna gaan we over tot een adequate behandeling. Klik op Afspraak maken voor een gratis consult

Vergoeding zorgverzekeraar

Wist u dat zorgverzekeraars een groot aantal van onze behandelingen tot wel 100% vergoedt? Dit verschilt echter wel per verzekeraar en per polis. Wij gaan vooraf vrijblijvend voor u na of uw verzekering uw behandeling vergoedt. Hier leest u daar meer over

Waarop moet je letten bij couperose?

  • Was je huid bij voorkeur met lauw water, vermijd extreme watertemperaturen.
  • Dep je huid voorzichtig droog in plaats van te wrijven.
  • Niet doen: scrubben, zeep gebruiken; gebruik eventueel een zeepvrije wasemulsie.
  • Gebruik altijd een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor, zonder parfum.