Alles over SPF: waarom, welke en hoe?

Geniet het hele jaar op een veilige manier van de zon en bescherm je huid met een SPF. Goede zonbescherming is altijd nodig. Ook in de koudere wintermaanden of als de zon verscholen zit achter de wolken. Maar hoe vind je de juiste zonbescherming voor jou? In dit artikel ontdek je wat SPF precies inhoudt, hoe het werkt en waar je op moet letten als je zonnebrandcrèmes koopt.  

WAT IS SPF?

Producten die je beschermen tegen de zon zijn voorzien van een SPF. De afkorting SPF staat voor Sun Protection Factor en laat zien hoe goed een product beschermt tegen specifieke UV-stralen, namelijk UVB-stralen. 

UVA- EN UVB-STRALEN

Zonlicht bestaat voor een deel uit UV-stralen. Deze straling is onder te verdelen in verschillende soorten:

  • UVA-straling: deze stralen zorgen bij te veel blootstelling voor (vroegtijdige) huidveroudering en dringen diep door in de huid. UVA-straling wordt niet tegengehouden door glas of wolken. Je huid kan dus ook beschadigen terwijl je in de auto zit of als het bewolkt is. 
  • UVB-straling: UVB-straling is verantwoordelijk voor de aanmaak van vitamine D. Maar deze straling zorgt ook voor schade die direct zichtbaar is, zoals roodheid door verbranding van de huid. 
  • UVC-straling: dit zijn de meest schadelijke UV-stralen. De ozonlaag houdt deze straling tegen, waardoor het de aarde niet bereikt.

De beschermingsfactor SPF meet hoe goed een product beschermt tegen UVB-straling. De Sun Protection Factor van een product zegt niets over de bescherming tegen UVA-stralen, dit wordt op een andere manier gemeten. Kijk daarom altijd goed op de verpakking of een product beschermt tegen beide soorten straling. 

HOE WERKT EEN PRODUCT MET SPF?

De zon zendt onzichtbare UV-stralen uit, ook als het bewolkt is en de zon helemaal niet direct zichtbaar is. Deze stralen zijn schadelijk voor je huid. Een zonnebrandcrème of product met SPF beschermt je huid tegen deze schadelijke UV-stralen en vormt een barrière tussen de straling en je huid. 

DE JUISTE FACTOR VOOR JE ZONNEBRAND

Hoe goed een zonnebrand bescherming biedt, is afhankelijk van de beschermingsfactor. Deze beschermingsfactor staat als getal vermeld achter de term SPF en geeft aan hoe goed een product de straling tegenhoudt. Hoe hoger het getal, hoe meer UVB-straling het product blokkeert. Uit officiële testen blijkt dat:

  • SPF 15 je beschermt tegen 93% van de UVB-straling
  • SPF 30 je beschermt tegen 97% van de UVB-straling
  • SPF 50 je beschermt tegen 98% van de UVB-straling
  • SPF 100 je beschermt tegen 99% van de UVB-straling

Hoe goed je ook smeert met een zonnebrandcrème, 100% bescherming bestaat niet. Onterecht wordt soms nog gedacht dat je meerdere zonnebrandcrèmes bij elkaar kunt optellen, maar dit klopt niet. Als je een product met SPF 20 aanbrengt over een product met SPF 30, ben je bijvoorbeeld niet ineens beschermd met factor 50. 

WELKE SPF FACTOR HEB IK NODIG?

Welke beschermingsfactor het beste is voor jouw huid, is van verschillende factoren afhankelijk. De tolerantie van je huid speelt een rol, maar ook de intensiteit van de straling is belangrijk.

De UVB-straling varieert qua intensiteit, afhankelijk van de tijd op de dag, de tijd in het jaar en de locatie in de wereld. Het kan zijn dat je op een bepaalde locatie en tijd in 1 minuut al dezelfde hoeveelheid straling ontvangt als op een andere plek en tijd pas na 1 uur. Verbrand je in Nederland bijvoorbeeld niet of nauwelijks in de zomer? Als je op vakantie bent kan je huid ineens heel anders reageren, omdat de intensiteit van de UV-straling dan anders is. 

BESCHERMINGSFACTOR AFHANKELIJK VAN HUIDTYPE

Om te ontdekken welke SPF jouw huid nodig heeft, kijk je naar je huid en hoe deze reageert op blootstelling aan de zon. 

Heb je bijvoorbeeld een lichte huid die snel verbrandt, maar nauwelijks of langzaam verkleurt? Dan heb je baat bij een hogere beschermingsfactor dan huidtypen die langzamer of nauwelijks verbranden en sneller bruin worden. Wat je huidtype ook is, bescherm je huid altijd tegen zonneschade, zoals zonverbranding of huidveroudering. 

Tip: voor kinderen is het advies om altijd te smeren met minimaal beschermingsfactor 50 voor een optimale bescherming. 

DAGELIJKSE BESCHERMING VOOR JE GEZICHT

Voor dagelijks gebruik adviseren we een product met minimaal SPF 15 én UVA-bescherming op de onbedekte huid. Denk bijvoorbeeld aan je gezicht, maar ook aan je nek, haarlijn en decollete. Dermaviduals heeft diverse skincare producten met SPF, zoals een dagcrème of BB cream. Zo voeg je zonbescherming eenvoudig toe aan je dagelijkse routine.

Breng je nog make-up aan over de crème, zoals foundation of een poeder? Laat het product met SPF dan eerst goed intrekken. Meng je een product met SPF met andere producten? Houd er dan rekening mee dat de SPF minder goed werkt. 

DE JUISTE SPF PRODUCTEN VOOR JOUW HUID

Er zijn verschillende producten met zonbescherming. Bescherm je gezicht en hals dagelijks met skincare producten met SPF of kies voor extra protectie met een zonnebrandcrème met SPF 30 of 50. 

Ontdek daarnaast ook zonbescherming voor je lippen, de rest van je lichaam en een crème met SPF 50+ speciaal voor kinderen. Wil je wel genieten van een glow, maar niet het risico lopen op zonneschade? Geef je huid dan een mooie gloed met een zelfbruiner.